Fale Dunaju, jakich nie znasz: tajemnice receptury siostry Anastazji
Jeżeli uwielbiacie serniki, to koniecznie powinniście spróbować ciasta Fale Dunaju. To świetna propozycja dla miłośników ciasta ucieranego. Jego przygotowanie nie jest trudne. Dziś przedstawimy Wam przepis siostry Anastazji.
Przepis na masę serową do ciasta Fale Dunaju
Przygotowanie ciasta Fale Dunaju nie jest trudne, a efekt jaki osiągniecie może przewyższyć Wasze oczekiwania. Trzeba przyznać, że ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale i wyjątkowo smakuje. Podstawą udanego wypieku jest masa serowa. Najlepiej do jej przygotowania użyć twarogu półtłustego, który mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego szklankę cukru, a także szklankę mąki, jeden budyń śmietankowy oraz 5 jaj. Wszystkie składniki miksujemy do czasu powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy jeszcze roztopione masło, które sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej smakować. Gdy składniki się połączą, możecie umieścić masę w lodówce na 10 minut.
Fale Dunaju z masą budyniową
Tradycyjnie Fale Dunaju wykonuje się z masą budyniową. Jednak jest ona bardzo słodka, stąd zamiast niej można przygotować masę serową, na którą już Wam podaliśmy przepis. Jeżeli preferujecie tradycyjne ciasto Fale Dunaju, to najlepiej samodzielnie przygotować budyń. Wystarczy tylko wlać do garnka 500 ml mleka, następnie dodać 4 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy i gotować na małym ogniu. W międzyczasie do 200 ml zimnego mleka dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Gdy mleko z cukrem zagotuje się wlewamy masę mączną i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na koniec dorzucamy kostkę masła i całość miksujemy. ’
Przygotowanie ciasta ucieranego
350 ml mąki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy 4 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki oleju oraz szklankę cukru pudru. Na koniec dodajemy jeszcze pół kostki roztopionego masła. Składniki miksujemy, odlewamy 1/3 ciasta i dodajemy do niego 3 łyżki kakao. Teraz przechodzimy do wylewania ciasta na blachę, najpierw trafia na nią jasne ciasto, później ciemne, a na koniec wiśnie bądź czereśnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Gdy ciasto wystygnie nakładamy masę budyniową. Z przepisem na Fale Dunaju możecie zapoznać się na stronie: https://zioloweherbaty.pl/fale-dunaju-przepis-siostry-anastazji/. Alternatywą dla Fal Dunaju będzie sernik królewski siostry Anastazji – zioloweherbaty.pl. Do dań głównych sprawdźcie buraczki z papryką siostry Anastazji – zieloneherbaty.pl.