Najlepsze rady dla domowych baristów

Wbrew mylnemu przekonaniu, świeżego i głębokiego smaku kawy możesz doznać nie tylko w profesjonalnej kawiarni, ale też w zaciszu swoich czterech ścian. Warunkiem są odpowiednio zmielone ziarna kawy. Jak się okazuje młynki do kawy idealnie sprawdzają się w sytuacji kiedy chcesz poczuć się jak we włoskim lokalu serwującym najróżniejsze rodzaje kaw od espresso po latte macchiato. O zaletach mielenia kawy tuż przed jej zaparzeniem wie każdy barista, zatem i Ty zasięgnij tej wiedzy.
Świeżość zmielonej kawy jest kluczowa, jeśli zależy nam na dobrze rozpoczętym dniu. Bez względu na to, czy przygotowujesz swój ulubiony napój w ekspresie czy kawiarce, właściwy aromat kawy zamknięty w palonych ziarnach zostaje uwolniony właśnie podczas mielenia. Kawy już zmielone, który kupujemy w sklepie nie posiadają tej głębi aromatu, gdyż już w kilka minut po zmieleniu ziaren, jego intensywność wietrzeje. W mieleniu kawy niezawodny jest ręczny lub automatyczny młynek do kawy przeznaczony do użytku domowego. Poznajmy je bliżej!
Młynki do mielenia kawy
Dobra kawa równa się wysokiej jakości ziarna oraz młynek, który występuje pod kilkoma postaciami, które różnicuje mechanizm mielący. Pojawia się zatem pytanie – jaki młynek wybrać aby móc cieszyć się świeżo zaparzoną kawą o poranku?
Na rynku dostępne są dwa rodzaje młynków do kawy:
- młynki ostrzowe – są najtańszymi modelami młynków, w których ziarna kawy są mielone przez obracające się metalowe ostrza. Niestety podczas procesu mielenia dochodzi do powstania dużej ilości pyłu kawowego, który wpływa na smak naparu, ponadto samo mielenie podgrzewa ziarna kawy i nie gwarantuje równomiernego jej zmielenia.
- młynki żarnowe – okazują się dużo lepszym, choć droższym wyborem niż młynki ostrzowe. W młynkach żarnowych ziarna kawy są miażdżone przez żarna, dzięki czemu nie dochodzi do podgrzania ziaren i wydzielania się pyłu kawowego. Co więcej ziarna w młynku żarnowym są równomiernie zmielone.
Automatyczny młynek do kawy – ostrzowy
Młynki ostrzowe każdy z nas doskonale kojarzy. Za czasów PRL kiedy dostęp do zmielonej kawy był ograniczony, to właśnie automatyczny młynek do kawy pełnił rolę nadrzędną, dzięki której smak kawy nabierał szczególnego znaczenia. Ten typowy rodzaj młynka służący do rozdrabniana, swoją funkcjonalność zawdzięcza metalowym ostrzom wprawianym w ruch obrotowy, który tnie ziarna na drobną mieszankę. Jednakże jego dokładność mielenia pozostawia wiele do życzenia, a duża ilość pyłu kawowego wpływa na smak i konsystencje napoju. Kolejnym minusem jest to, że ziarna podczas mielenia są podgrzewane przez mechanizm mielący, co może wpływać na gorzki posmak kawy. Zaletą automatycznego młynka do kawy jest jego przystępna cena.
Młynek do mielenia ziaren kawy do przelewowych metod parzenia – żarnowy
Wyborem profesjonalistów od parzenia kawy i domowych baristów stały się młynki żarnowe będące wiodącą technologią parzenia kawy. W zależności od tego czy potrzebujesz sprzętu do użytku w warunkach domowych czy profesjonalnej kawiarni, z bogatej oferty modeli dostępnych na polskim rynku możesz wybierać je z naprawdę szerokiego przedziału cenowego, dzięki czemu lepiej dopasujesz je do swoich potrzeb, możliwości i oczekiwań. Młynek żarnowy to mniej pyłu kawowego, o wiele lepszy stopień zmielenia kawy niż w przypadku młynków z ostrzem a także brak efektu nagrzewania ziaren kawy. Miłośnicy kawy otrzymywanej z tego rodzaju sprzętu muszą się jednak liczyć z ich wyższą cena zakupu.
Jeśli już wiesz, jaki młynek do kawy wybrać, sięgnij po interesujące oferty dostępne na najlepszych platformach sprzedażowych i zasmakuj wybornej kawy, na którą w pełni zasługujesz!
ARTYKUŁ SPONSOROWANY